Skip to content

Recept

Kaffeosten De 8 årstidernas Fjällko-ost

Kaffeost är en självklar del av kulturen i toppen av Sverige. Den lägger vi förstås i kok-kaffet, men för att visa på dess mångsidighet kallar vi den för De 8 årstidernas ost. Namnet kommer från samernas tidräkning. Du hittar den både som efterrätt och huvudrätt i några av recepten nedan.

Hjortrongnissel från Vuollerim

Vann 1a pris i Hjortronfrossatävlingen 2016

Sätt ugnen på 175 grader. Skiva De 8 årstidernas ost och lägg i en eldfast form. Strö på lite farinsocker. Häll på grädde så att osten nästan täcks. Ställ in i ugnen i 10-20 minuter beroende av formens storlek. Färdigt när osten har fått lite färg och det sjuder i formen. Serveras med ljummen hjortronsylt eller färska hjortron. Garnera gärna med färska citronmelissblad.

Vegetarisk Fjällko-Grillbit

Gör en marinad av rapsolja, soja, chilisås och grillkryddor. Blanda väl och pensla på De 8 årstidernas ost. Låt den ligga i marinaden i 2 timmar, gärna längre. Grilla, grädda eller stek. Servera med krispig sallad, rabarberchutney och klyftpotatis.

Vegetarisk Fjällko-burgare

Bryn De 8 årstidernas ost i smör och rökig barbecue sås. Använd vanliga burgartillbehör. Klart!

Gärda®

Fjällkon Gärdas paj

8 bitar

INGREDIENSER

Pajskal: 2 dl vetemjöl, 0,75 dl grahamsmjöl, 125 gram kallt smör, 1,5 msk iskallt vatten

Fyllning: 4 dl gräddmjölk, ungefär 2/3 Fjällkomjölk och resten grädde. 5 dl riven Gärdaost, 5 ägg, Svartpeppar.

SÅ HÄR GÖR DU

1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Pajskalet: Skär kallt smöret i små bitar, nyp ihop mjöl och smör eller mixa till en smulig massa. Tillsätt vattnet och blanda snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform. Gör kanten hög. Nagga botten. Låt vila cirka 30 minuter i kylskåp.
3. Vispa upp ett av äggen och pensla skalet lätt. Använd vad som blir över av ägget till fyllningen.
4. Förgrädda pajskalet i 10 minuter. Ta ut pajen och sänk värmen till 150 grader.
5. Fyllningen: Koka upp gräddmjölken, ta av från värmen, blanda i osten och rör om tills den smält.
6. Vispa ned äggen i ostblandningen. Krydda ev. med lite svartpeppar.
7. Häll fyllningen i pajskalet och grädda i cirka 45 minuter tills fyllningen stelnat och pajen fått en gyllenbrun färg.
8. Servera Gärda-ostpajen ljummen med Rökt och Gravad Fjällkostek eller kallrökt lax, sallad och romsås, tillsätt lite finklippt dill.

Fjällkon Gärdas potatisrosor

Gör potatismos. Tillsätt en äggula, salt, svartpeppar och riven Gärda. Spritsa moset i formar. Gratinera i ugn tills potatisrosorna fått fin färg. Gott till det mesta.

Back To Top