skip to Main Content

Inspiration

Vi ser ljust på tillvaron under alla åtta årstider

Det blir tydliga årstider i Lappland. Hela åtta stycken. Våren med dagslånga skidturer i strålande solsken övergår till sommar som bjuder på solsken dygnet runt, hösten kommer med sprakande färger. När vi går över i vintertid ersätts solen av norrsken och ett magiskt blått ljus. Det är förvisso alltid tid att njuta av våra delikatesser, men det är något visst att uppleva solljuset fångad i en fjällkoost i skenet av levande ljus.

Smakerna kommer från våra omgivningar

I de djupa skogarna kring Vuollerim finns det tiotusentals renar och några tusen invånare. Det är en plats som verkligen sjuder av liv. Här skapar vi de finaste delikatesser av traktens råvaror. Ett genuint mathantverk som gör Vuollerim till en levande landsbygd. Inte minst tack vare våra fjällkor som betar på ängarna, en kort cykeltur från mejeriet. De ger mjölken till våra ostar. Vissa smaksätter vi med örter och bär från skogens skafferi och fjällens vidder. Andra lagras länge och några blir en smaklig ingrediens i Vuollerimrullen och andra delikatesser.

En sällsynt god ost från få utvalda.

Kanske har du aldrig sett en fjällko? Det är inte så konstigt i så fall. Det finns inte många kvar i världen. En hel besättning av dem lever gott på våra ängar en kort cykeltur från mejeriet. En fjällko är lite mindre än vanliga svenska kor, de mjölkar också mindre. Å andra sidan är de väldigt sociala och småbråkar gärna lite om uppmärksamheten när de ska tas in för mjölkning. Mjölken, det brukar bli ungefär 500 liter varje dygn, gör vi olika sorters ost av. När du köper en ost gjord av fjällkornas mjölk bidrar du till att rädda en utrotningshotad ras, så ju mer ost vi äter desto bättre mår våra fjällkor och desto fler blir de.

Back To Top